in ,

Βατικανό – Τα τρία φαβορί για τον θρόνο του Πάπα: Ο φίλος του Orban, ο Aφρικανός κιθαρωδός και ο Ασιάτης «Φραγκίσκος»

Βατικανό – Τα τρία φαβορί για τον θρόνο του Πάπα: Ο φίλος του Orban, ο Aφρικανός κιθαρωδός και ο Ασιάτης «Φραγκίσκος»

Βατικανό – Τα τρία φαβορί για τον θρόνο του Πάπα: Ο φίλος του Orban, ο Aφρικανός κιθαρωδός και ο Ασιάτης «Φραγκίσκος»

Eνδιαφέρον έχει το γεγονός αν ο νέος πάπας θα είναι Ευρωπαίος ή αν θα επιλεγεί κάποιος από την Ασία ή την Αφρική, περιοχές όπου ο αριθμός των πιστών αυξάνεται ταχύτατα – Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του θα επηρεάσει και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με τον κόσμο να παρακολουθεί με αγωνία την εκλογή του νέου Πάπα.
Η διαδικασία αυτή είναι γεμάτη πολιτικά και θρησκευτικά παιχνίδια εξουσίας, με το ενδεχόμενο να εκλεγεί ένας Πάπας από την Ασία ή την Αφρική, περιοχές όπου ο αριθμός των Καθολικών αυξάνεται ραγδαία.
Ο νέος Πάπας θα κληθεί να αναλάβει το καθήκον του σε μια εκκλησία που έχει διασπαστεί ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς.
Η μάχη για το παπικό χρίσμα χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: την φιλελεύθερη τάση στην εκκλησία (που εκπροσωπούσε ο Φραγκίσκος) και τους συντηρητικούς (με επικεφαλής τον προκάτοχό του, τον Βενέδικτο ΙΣΤ’).
Ειδικά οι συντηρητικοί θα έχουν τη στήριξη του Trump.
Eνδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός αν ο νέος πάπας θα είναι Ευρωπαίος ή αν θα επιλεγεί κάποιος από την Ασία ή την Αφρική, περιοχές όπου ο αριθμός των πιστών αυξάνεται ταχύτατα.
Πώς θα επηρεάσει αυτό την Ουκρανία;
Ενδέχεται ο νέος Πάπας να ακολουθήσει τη γραμμή του προκατόχου του ή να πάρει διαφορετική θέση;
Τα ερωτήματα είναι πολλά, και οι εξελίξεις αβέβαιες.

Η Στρατηγική του Πάπα Φραγκίσκου και οι Επιπτώσεις στην Ουκρανία

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ξεκάθαρη στάση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας σε άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Παράλληλα, είχε τονίσει τις «αδελφικές» σχέσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, κάτι που είχε προκαλέσει έντονη κριτική από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Η εκλογή του νέου Πάπα θα μπορούσε να καθορίσει αν αυτή η προσέγγιση θα συνεχιστεί ή αν θα ληφθούν πιο σκληρές θέσεις, ειδικά αν πολιτικοί της Ευρώπης ασκήσουν πιέσεις για πιο αυστηρές αντιρωσικές στάσεις.
Επομένως, το ερώτημα είναι αν ο νέος πάπας θα υιοθετήσει την ίδια στάση.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από τους βασικούς υποψηφίους είναι αλληλέγγυοι με τον Φραγκίσκο σε αυτό το θέμα.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να πιέσουν τον νέο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να υιοθετήσει σφιχτότερη, αντιρωσική στάση.

Οι σχέσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας και τον Πάπα Φραγκίσκο

Το Βατικανό εποπτεύει μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές κοινότητες της Ουκρανίας, την Ουκρανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (UGCC).
Οι σχέσεις της UGCCμε τον Φραγκίσκο ήταν τεταμένες.
Η απόφαση του Πάπα να διατηρήσει στενές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στους Ουκρανούς Καθολικούς.
Παρά τις προσπάθειες του Φραγκίσκου να διατηρήσει διάλογο, υπήρξαν αντιδράσεις και από πλευράς της Ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία κατηγορούσε τον Πάπα για «προδοσία» και για την αδυναμία του να αναγνωρίσει την ανάγκη αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας ως Πατριαρχείο.
Αυτό έθεσε τον Πάπα σε αντιπαράθεση με τη ρωμαιοκαθολική κοινότητα.
Επιπλέον, αφότου εμπόδισε την αναγνώριση της UGCC ως πατριαρχείου, οδηγώντας σε νέες εντάσεις, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η UGCC θα μπορούσε να αποσχιστεί από το Βατικανό και να συγχωνευθεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU) για να δημιουργήσει μια νέα, ανεξάρτητη εκκλησία υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η UGCC απαιτεί να της παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ανατολικές καθολικές εκκλησίες σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Αίγυπτος, αλλά δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην Ουκρανία.
Αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση, οι φήμες αυτές αναδεικνύουν τη σοβαρότητα των διαφορών μεταξύ της UGCC και του Βατικανού.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τον θρόνο του Πάπα;

Ο νέος Πάπας θα εκλεγεί σε ειδική σύνοδο (κοκλάβιο) στην Καπέλα Σιξτίνα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας, δηλαδή το Κολλέγιο των Καρδιναλίων, όλοι κάτω από 80 ετών.
Πρόκειται για μια ομάδα 222 καρδιναλίων, εκ των οποίων 135 έχουν δικαίωμα ψήφου
 λόγω ηλικίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, επί της ζωής του Φραγκίσκου, οι “αντιπολιτευόμενοι” στον Βατικανό εξαλείφθηκαν, και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διοριστεί από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καρδιναλίων προέρχεται από την Ασία και την Αφρική, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή αυτών των περιοχών στην Καθολική Εκκλησία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας Ουκρανός, ο 45χρονος Επίσκοπος Nikolai Bitsok από την Αυστραλία, θα συμμετάσχει στην εκλογή του νέου Πάπα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Φραγκίσκος διόρισε τον Bitshko καρδινάλιο, και όχι τον επικεφαλής της UGCC, Swiatoslav Sevcuk, με τον οποίο υπήρχαν διαφωνίες.
Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της Ουκρανίας στην καρδιά της εκκλησιαστικής διαδικασίας.
Για να εκλεγεί ο νέος πάπας, απαιτούνται δύο τρίτα των ψήφων από μια ομάδα υποψηφίων που αποκαλούνται ανεπίσημα “παπαμπίλι” (papabili) στα ιταλικά.

Αυτή τη στιγμή, μεταξύ των φαβορί για τον θρόνο του πάπα, οι Ιταλοί επικρατούν.

Οι Ιταλοί δεν εκλέχτηκαν για πάπες εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, αν και από τους 266 πάπες, οι 213 ήταν Ιταλοί.
Στο κονκλάβιο θα συμμετάσχουν 18 Ιταλοί, και ο κύριος υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του Βατικανού είναι ο 70χρονος Pietro Parolin, γεννημένος στα προάστια της Βενετίας, ο οποίος ήταν υποστηρικτής του Φραγκίσκου και Γραμματέας του Κράτους του Βατικανού.
Ο Parolin υπήρξε δεξί χέρι του αείμνηστου πάπα, ο κύριος σύμβουλός του και θεωρείται εκπρόσωπος της φιλελεύθερης πτέρυγας του Βατικανού, η οποία είναι λογική απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες, υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και την μεγαλύτερη ανοικτότητα της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Parolin είναι διπλωμάτης του Βατικανού και έχει υπηρετήσει σε διπλωματικές αποστολές στη Νιγηρία και το Μεξικό.
Parolin.jpeg
(Καρδινάλιος Pietro Parolin)
Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκε την Ουκρανία και συνάντησε τον Zelensky.

“Με δεκαετίες διπλωματικής εμπειρίας πίσω του, που περιλαμβάνουν ευαίσθητες διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τις κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής, ο Parolin ενσαρκώνει τη σταθερότητα και τη θεσμική συνέχεια.
Η μετριοπαθής εκκλησιαστική του στάση μπορεί να αρέσει στους καρδινάλιους που αναζητούν μια ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία θα διατηρήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τις εντάσεις με τις συντηρητικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, η ηγεσία της καθολικής εκκλησίας στρέφεται από την Ευρώπη προς άλλες περιοχές, οπότε δεν αποκλείονται εκπλήξεις”, δηλώνει στo Ctrana ο Βρετανός δημοσιογράφος σε θέματα θρησκείας, Michale Davis.

Για την Ουκρανία και την UGCC, σε περίπτωση εκλογής του Parolin, η γραμμή του Βατικανού δεν θα αλλάξει.

Όπως πιστεύουν πηγές από θρησκευτικούς κύκλους του Βατικανού, ο Parolin θα παραμείνει, όπως και ο Φραγκίσκος, ουδέτερος, καλώντας διπλωματικά σε ειρήνη και αποφεύγοντας σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας και του Putin.
Αυτό, όπως και να έχει, έχει προκαλέσει αντιφατικά συναισθήματα στην UGCC και σε τμήματα της ουκρανικής κοινωνίας, μερικοί δε τον κατηγορούσαν ευθέως για “συνεργασία με τη Μόσχα”.
Δήλωναν ότι πριν από τον πόλεμο, ο Φραγκίσκος είχε γίνει πολύ κοντινός με τον Putin και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της κοινής τους αντιπάθειας προς τους Αμερικανούς, και γι’ αυτό δεν ήθελε να κάνει ενέργειες που θα ενοχλούσαν τη Ρωσία.
“Είναι μάλλον απίθανο ότι υπό τον νέο πάπα, ο οποίος πιθανότατα θα συνεχίσει την πολιτική του Φραγκίσκου, η UGCC να αποκτήσει τον τίτλο του Πατριαρχείου.
Το ζήτημα θα παραμείνει ανοικτό.
Υπάρχει η άποψη ότι το Βατικανό δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εκκλησιαστικά ζητήματα στην Ουκρανία, διότι, σύμφωνα με τη λογική του, αυτό δεν θα συντελέσει στο τέλος του πολέμου”, αναφέρει πηγή κοντά στη διοίκηση της UGCC.
Οι Ρωμαιοκαθολικοί (Γρηγοριανοί) εδώ και καιρό επιθυμούν από τον πάπα την αναγνώριση του Πατριαρχικού καθεστώτος, το οποίο κατέχουν άλλες ανατολικές καθολικές εκκλησίες (όπως στο Λίβανο και στην Αίγυπτο).
Αυτό θα αύξανε την επιρροή και την αυτονομία τους.

Έτσι, οι υποψήφιοι επίσκοποι θα εκλέγονται και θα επικυρώνονται χωρίς την έγκριση του Βατικανού.

Επίσης, οι Ουκρανοί επίσκοποι θα εκλέγουν τον επικεφαλής της Εκκλησίας και αυτός θα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του αμέσως, χωρίς την επικύρωση από τον Πάπα.
Επί Φραγκίσκου, η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα αυτό ήταν ουσιαστικά παγωμένη, και πιθανότατα, με τον διάδοχό του, η κατάσταση δεν θα αλλάξει ριζικά.
Σε αυτό το πλαίσιο των διαφορών με τον Πάπα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η UGCC μπορεί να αποσχιστεί από το Βατικανό και να δημιουργήσει μια νέα εκκλησία, υπό την καθοδήγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τη συνεργασία με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΠЦУ).
Μέχρι στιγμής, αυτές οι φήμες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Ωστόσο, η εμφάνιση αυτών των φημών από μόνη της υποδεικνύει την αύξηση των εντάσεων στις σχέσεις των Ελληνοκαθολικών με τον Πάπα.

O απεσταλμένος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και o “Ασιάτης Φραγκίσκος”

Ένας ακόμα διπλωμάτης που συγκαταλέγεται στα φαβορί για την “πάπικη κούρσα” είναι ο 69χρονος απεσταλμένος του Βατικανού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, Matteo Zuppi.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μπολόνιας και πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Συνόδου θεωρείται “εκπρόσωπος της εκκλησίας που είναι κοντά στους κατατρεγμένους”, ικανός να διεξάγει διάλογο με “καινοτόμο και πρακτική προσέγγιση”.
Πριν από δύο χρόνια επισκέφτηκε το Κίεβο, ενώ τον περασμένο χειμώνα επισκέφτηκε τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Τύπου του Αγίου Θρόνου, ο καρδινάλιος Matteo Zuppi πραγματοποίησε την δεύτερη επίσκεψή του στη Μόσχα “στο πλαίσιο της αποστολής που του ανέθεσε ο πάπας Φραγκίσκος, για να συναντήσει τους εκπροσώπους της ρωσικής εξουσίας και να εκτιμήσει τις επιπλέον προσπάθειες για την ενίσχυση της επανένωσης των Ουκρανών παιδιών με τις οικογένειές τους και τις προσδοκίες για ανταλλαγή”.
Matteo_Zuppi.jpeg
(Καρδινάλιος Matteo Zuppi)
Υπάρχει πιθανότητα ότι για πρώτη φορά ο Καθολικός Πάπας μπορεί να προέλθει από την Ασία – ο 67χρονος Luis Antonio Tage από τις Φιλιππίνες.

Συχνά τον αποκαλούν “Ασιάτη Φραγκίσκο” λόγω της αφοσίωσής του σε κοινωνικά ζητήματα και της συμπόνιας του για τους μετανάστες, την οποία είχε μοιραστεί με τον αείμνηστο πάπα.
Ο Τage έχει καλέσει την Εκκλησία να αναθεωρήσει τη “σκληρή” θέση της απέναντι στους γκέι, τους διαζευγμένους και τις μονογονεϊκές μητέρες, δηλώνοντας ότι οι προηγούμενες αυστηρές πολιτικές προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά και έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται “στιγματισμένοι”, και ότι κάθε άνθρωπος αξίζει συμπόνια και σεβασμό.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπέρ του Tage θα παίξει το γεγονός ότι το Βατικανό επιθυμεί να ενισχύσει την επιρροή του σε περιοχές εκτός Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, θεωρείται ουδέτερος και μακριά από γεωπολιτικές ίντριγκες.
“Η εκλογή του θα σήμαινε συνέχεια με την οπτική του Φραγκίσκου, ειδικά στο ζήτημα της προσέλκυσης του ταχέως αναπτυσσόμενου καθολικού πληθυσμού της Ασίας και του Παγκόσμιου Νότου”, λέει ο Davis.
cardenal-luis-tagle-011.png
(Kαρδινάλιος Luis Antonio Tage)
Ο Tage έχει ισχυρή υποστήριξη από άλλους τέσσερις συμπατριώτες του στο κονκλάβιο (20 συνολικά από την Ασία).

Το γεγονός είναι ότι η Εκκλησία έχει τεράστια επιρροή στις Φιλιππίνες, όπου σχεδόν το 80% του πληθυσμού είναι Καθολικοί.
Τα πλεονεκτήματα του Τάγκε περιλαμβάνουν δεκαετίες ποιμαντικής εμπειρίας, δηλαδή ότι υπήρξε ενεργός ηγέτης της Εκκλησίας ανάμεσα στον λαό, και όχι διπλωμάτης του Βατικανού.
Ωστόσο, ορισμένα θρησκευτικά μέσα ενημέρωσης πιστεύουν ότι εναντίον του μπορεί να παίξουν κατηγορίες για κακή διαχείριση της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Εκκλησίας “Καρίτας”, την οποία υποψιάζονται για χρηματοοικονομικές απάτες (πριν από δύο χρόνια, ο Φραγκίσκος τον απομάκρυνε ξαφνικά από τη θέση του επικεφαλής αυτής της οργάνωσης).

Αφρικανοί υποψήφιοι

Δεν αποκλείεται ο επόμενος πάπας να προέρχεται από την Αφρική, όπου η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να αυξάνει τα εκατομμύρια των νέων πιστών της.
Ο 78χρονος αφρικανός καρδινάλιος Peter Turkson από τη Γκάνα είναι επίσης υποψήφιος για τον θρόνο του πάπα, αν και με λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει.
Ο Turkson είναι μια έντονη προσωπικότητα ανάμεσα στους υποψήφιους για την ηγεσία του Βατικανού.
Πολύγλωσσος και κιθαρίστας, που κάποτε έπαιζε σε φανκ συγκρότημα, είναι γνωστός για τις σχεδόν σοσιαλιστικές του απόψεις, υπερασπίζοντας θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, κλιματικών αλλαγών και οικονομικής ανισότητας.
Η εκλογή του θα τονίσει την μεταβαλλόμενη δημογραφική κατάσταση στην Καθολική Εκκλησία, όπου η ανάπτυξη στην Αφρική έρχεται σε αντίθεση με την μείωση της επιρροής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική”, εξηγεί ο Davis.

Σε περίπτωση εκλογής του, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική με αυτήν του Φραγκίσκου.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει εκφραστεί ειδικά, και μόνο διπλωματικά καταδίκασε τη βία ως μέθοδο επίλυσης των συγκρούσεων.
Ο ίδιος ο Turkson δήλωσε ότι δεν επιδιώκει να γίνει πάπας.
Και σε ερώτηση αν μπορεί να εκλεγεί ένας Αφρικανός πάπας, δεδομένης της αύξησης της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας στην ήπειρο, απάντησε ότι, κατά την άποψή του, ο πάπας δεν θα πρέπει να εκλέγεται βάσει στατιστικών, γιατί “τέτοιες σκέψεις συνήθως θολώνουν τα νερά”.
cardinal_turkson_600x400_03172025.jpeg
(Καρδινάλιος Peter Turkson)
Ένας ακόμη εκπρόσωπος της Αφρικής ανάμεσα στους “papabili” είναι ο 65χρονος Fridolin Ambongo Besungu από το Κονγκό.

Θεωρείται άτυπος ηγέτης της Αφρικανικής Καθολικής Εκκλησίας και έγινε ευρέως γνωστός όταν δημόσια αρνήθηκε τη δήλωση του Φραγκίσκου για την επιτρεπτότητα των καθολικών ιερέων να ευλογούν ομοφυλοφιλικά ζευγάρια.
Παρά το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας στο Κονγκό, οι χριστιανοί εκεί συχνά διώκονται και σκοτώνονται από τζιχαντιστές, οπότε ο Αμπόνγκο θεωρείται υπερασπιστής της Εκκλησίας.
Στη χώρα του, έκανε πολιτικές δηλώσεις, ασκώντας κριτική στις τοπικές αρχές, για τις οποίες κατηγορήθηκε για υποκίνηση σε εξέγερση.
Είναι ο πιο νέος υποψήφιος για τον θρόνο του πάπα (αν και οι ειδικοί δεν θεωρούν αυτό πλεονέκτημα, καθώς το κονκλάβιο συνήθως προτιμά πιο ηλικιωμένους υποψηφίους).
Cardinal-Ambongo.jpeg
(Καρδινάλιος Fridolin Ambongo Besungu)
Ευνοούμενος του Trump

Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Trump μπορεί να προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή στις εκλογές για τον νέο πάπα, πιέζοντας για τον υπερσυντηρητικό υποψήφιο τους, τον 76χρονο Αμερικανό καρδινάλιο Raymond Burke.
Παρεμπιπτόντως, πολλοί επισημαίνουν το γεγονός ότι, κατά σύμπτωση, ο τελευταίος που επισκέφτηκε τον πάπα με επίσημη επίσκεψη ήταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Jay D. Vance.
Ο Burke, τον οποίο καρδινάλιο διόρισε πριν 15 χρόνια ο Βενέδικτος ΙΣΤ’, επικρίθηκε έντονα από τον Φραγκίσκο για τον φιλελευθερισμό του, και ο Φραγκίσκος τον απέλυσε από τη θέση του επικεφαλής της Εθνοσυνόδου της Δογματικής Πίστης, η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες θέσεις στο σύστημα εξουσίας του Βατικανού.
Ο Burke ζήτησε διευκρινίσεις, για παράδειγμα, σχετικά με την Αποστολική Εγκύκλιο Amoris Laetitia (από τα λατινικά “Η Χαρά της Αγάπης”), στην οποία ο Φραγκίσκος υπερασπίστηκε τους επαναπαντρεμένους διαζευγμένους πιστούς, προς τους οποίους η Εκκλησία είναι αυστηρή, και ειδικότερα δεν τους επιτρέπει να λάβουν τη Θεία Κοινωνία.
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας υπήρξε το ζήτημα της αντισύλληψης, των γκέι και των πολιτικών γάμων.
burke-image.jpeg
(Kαρδινάλιος Raymond Burke)

O φίλος του Orban

Ένας ακόμη συντηρητικός υποψήφιος για τον θρόνο του πάπα είναι ο 72χρονος Peter Erde από την Ουγγαρία.
Ο Erde είναι γνωστός για τη συντηρητική του στάση, ιδιαίτερα σε θέματα όπως ο δεύτερος γάμος και το διαζύγιο.
Ωστόσο, παράλληλα τον αποκαλούν «πραγματιστή» και «διπλωμάτη», και χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφερε να χτίσει γέφυρες μεταξύ διαφορετικών ρευμάτων εντός της Καθολικής Εκκλησίας.
Σε αντίθεση με άλλους συντηρητικούς, συνεργάστηκε με τον Φραγκίσκο, αναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τη θέση του γενικού εκπροσώπου στη Σύνοδο για τα ζητήματα της οικογένειας.
Συνολικά, θεωρείται μια ενωτική φιγούρα για τους Καθολικούς.
Αν και δεν δίστασε να κάνει κάποιες έντονες δηλώσεις – για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, σύγκρινε την υποδοχή προσφύγων με την ενίσχυση της εμπορίας ανθρώπων.
erde.jpeg
(Επίσκοπος Peter Erde)

Ανάμεσα στους «papabili» περιλαμβάνονται επίσης ο Ισραηλινός καρδινάλιος Pierrebatista Pitsabala, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Angelo Scola, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους στο κονκλάβιο του 2013, όταν εκλέχθηκε ο Φραγκίσκος, ο γενικός γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων Mario Grets, καθώς και ο πρώην γιατρός και συντηρητικός Vim Eik από την Ολλανδία, ο οποίος διαφωνούσε με τον Φραγκίσκο σε θέματα γάμου και οικογένειας.

Η Επίδραση της Σύνθεσης του Κονκλάβιου

«Η σύνθεση του κονκλάβιου ενδέχεται να παίξει ρόλο στην εκλογή του νέου πάπα, δεδομένου ότι η πλειονότητα των καρδιναλίων είναι πλέον λιγότερο ευρωπαϊκή από ό,τι στο παρελθόν.
Επί Φραγκίσκου, αυξήθηκε ο αριθμός των εκπροσώπων από την Ασία και την Αφρική, περιοχές όπου ο αριθμός των πιστών της Καθολικής Εκκλησίας είναι σε άνοδο και ο συντηρητισμός είναι σημαντικός παράγοντας. Επομένως, δεν αποκλείεται να επιλεγεί πάπας από μια από αυτές τις «αναδυόμενες» περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, ο φιλππινέζος καρδινάλιος Tagle θεωρείται εκπρόσωπος του προοδευτικού κλάδου της Εκκλησίας, και θα του είναι δύσκολο να συμφωνήσει με τους συντηρητικούς.
ντιθέτως, οι Αφρικανοί καρδινάλιοι μπορεί να καταφέρουν να συμφωνήσουν με τους συντηρητικούς, και η προστασία των φτωχών από τον Turkson μπορεί να πείσει και τους φιλελεύθερους να τον υποστηρίξουν.
Ταυτόχρονα, η σύνθεση του κονκλάβιου μπορεί να βοηθήσει έναν υποψήφιο που μπορεί να αρέσει τόσο στους παραδοσιακοςύ όσο και στους φιλελεύθερους, όπως ο Ούγγρος Erde», λέει ο Davis.
Όπως και να έχει, η εκλογή του νέου Πάπα θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη σχέση του Βατικανού με την Ουκρανία, καθώς και για τη θέση της Καθολικής Εκκλησίας στο παγκόσμιο προσκήνιο.
Η Ουκρανία, με την έντονη θρησκευτική της παράδοση, θα παρακολουθήσει προσεκτικά, αναμένοντας να δει αν ο νέος Πάπας θα ακολουθήσει τη διπλωματική γραμμή του προκατόχου του ή αν θα υιοθετήσει μια νέα στάση που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««



Report