in

Το μεθάνιο, το σύννεφο αερίου φτάνει στην Ιταλία: υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και το κλίμα;

Το μεθάνιο, το σύννεφο αερίου φτάνει στην Ιταλία: υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και το κλίμα;

 Ο Valerio Paolini του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης CNR απαντά: «Το νέφος είναι ψηλά πάνω από τις σκανδιναβικές χώρες και παρόλο που εξαπλώνεται δεν αλληλεπιδρά άμεσα με τον πληθυσμό»

Ένα επιβλητικό σύννεφο αερίου μεθανίου αιωρείται στους ουρανούς της Σουηδίας και της Νορβηγίας, κινούμενο αργά προς άλλες ευρωπαϊκές περιοχές (σύμφωνα με το CNR θα πρέπει να φτάσει την ημέρα πάνω από την Ιταλία, πρώτα πάνω από τη Σαρδηνία). Είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε εάν μπορεί να γίνει πηγή κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία ή ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει από ατμοσφαιρική άποψη.
« Για τους ανθρώπους σε αυτή την περίπτωση δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο – απαντά ο Valerio Paolini του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης CNR. Το σύννεφο βρίσκεται ψηλά πάνω από τις σκανδιναβικές χώρες και παρόλο που εξαπλώνεται δεν αλληλεπιδρά άμεσα με τον πληθυσμό». 

 

Υπάρχει όμως κάποια άλλη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει;
«Σίγουρα για την ατμόσφαιρα, η έγχυση της μάζας του αερίου μεθανίου που βγαίνει από τους κατεστραμμένους σωλήνες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Υπολογίζεται ότι έχουν εκφορτωθεί 200 χιλιάδες τόνοι. Είναι σημαντική ποσότητα έστω και αν αντιπροσωπεύει μικρό μερίδιο σε σύγκριση με τους 570 εκατομμύρια τόνους που απελευθερώνονται στον αέρα κάθε χρόνο».

Συγκεκριμένα τι προκαλεί;
«Το μεθάνιο μπορεί να αλλάξει σημαντικά το κλίμα με επιπτώσεις στην παγκόσμια κυκλοφορία, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Πράγματι είναι ακόμη πιο επιβλαβές. Η επίδραση ενός γραμμαρίου μεθανίου είναι 25 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκαλείται από το CO2».

Τι συνέπειες μπορούμε να περιμένουμε, αν υπάρχουν;
«Τοπικά δεν είμαστε σε θέση τώρα να διαπιστώσουμε εάν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές αλλαγές. Αλλά η τεράστια μάζα μεθανίου σίγουρα θα συμβάλει στην αύξηση, για παράδειγμα, της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτά που βλέπουμε αυτήν την περίοδο».

Πηγή: corfiatiko

Report