in , ,

Έρχεται χάος – Οι τελευταίες ενέργειες της Δύσης ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου – Σοκ από Ρωσία: Θα χτυπήσουμε βάσεις του ΝΑΤΟ

Έρχεται χάος – Οι τελευταίες ενέργειες της Δύσης ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου – Σοκ από Ρωσία: Θα χτυπήσουμε βάσεις του ΝΑΤΟ

Έρχεται χάος – Οι τελευταίες ενέργειες της Δύσης ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου – Σοκ από Ρωσία: Θα χτυπήσουμε βάσεις του ΝΑΤΟ

New York Times: Στο τέλος ο Biden θα αλλάξει στάση, θα επιτρέψει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος από τους Ουκρανούς, είναι αναπόφευκτο – Alessandro Orsini (Ιταλός πολιτικός επιστήμονας): Η Ρωσία θα έχει νόμιμο δικαίωμα να χτυπήσει σε έδαφος του ΝΑΤΟ
(upd22) Πάμε σε επικίνδυνη κλιμάκωση…
Η απόφαση της Δύσης να χτυπήσει η Ουκρανία ρωσικό έδαφος με όπλα της Δύσης θεωρείται ότι ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Πάντως και οι ΗΠΑ και η Γερμανία ενώ είναι διστακτικές να δώσουν το πράσινο φως…. τελικά έστω και άτυπα θα συναινέσουν.
Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι για όλα.
Μάλιστα ξεκαθαρίζουν εάν μας χτυπήσουν, θα χτυπήσουμε νατοϊκό έδαφος, θα χτυπήσουμε τα εργοστάσια παραγωγής όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία, θα χτυπήσουμε και θα διαλύσουμε… θα είναι νόμιμη αντίδραση.
Εν τω μεταξύ τα F-16 έρχονται στην Ουκρανία και η Ρωσία είναι επίσης έτοιμη για την κατάρριψη τους…
Στο μέτωπο… μια νέα εξέλιξη έχει ανακύψει…
Πλέον οι Ρώσοι προελαύνουν σε 7 κατευθύνσεις από 5 πριν λίγες ημέρες.
Στο έδαφος η ανωτερότητα της Ρωσικής πολεμικής μηχανής είναι συντριπτική διαλύοντας παντού την Ουκρανική άμυνα.

New York Times: Στο τέλος ο Biden θα αλλάξει στάση, θα επιτρέψει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος από τους Ουκρανούς, είναι αναπόφευκτο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden είναι κοντά στο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ο Λευκός Οίκος θεωρεί αναπόφευκτη την αναθεώρηση της θέσης, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενες πηγές.
«Ο πρόεδρος Biden θα λάβει από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του στον πόλεμο στην Ουκρανία – την άρση της απαγόρευσης των χρήσης αμερικανικών όιπλων σε ρωσικό έδαφος», αναφέρουν οι New York Times
Οι σύμβουλοι του Biden «πιστεύουν ότι μια αλλαγή θέσης είναι αναπόφευκτη», παρά τις ανησυχίες για τη σύγκρουση που ενδέχεται να κλιμακωθεί σε «άμεση αντιπαράθεση με έναν πυρηνικό αντίπαλο», ανέφεραν οι πηγές.
Σύμφωνα με πηγές των New York Times, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ξεκινήσει μια επαναξιολόγηση της τρέχουσας πολιτικής με σκοπό αλαγές… λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες κινδύνους.
«Οι βοηθοί του για την εθνική ασφάλεια διεξάγουν αυτό που ονόμασαν «πολύ ζωηρή διαδικασία» για να κάνουν μια επίσημη σύσταση στον πρόεδρο, γνωρίζοντας ότι η δυναμική στον πόλεμο μετατοπίζεται προς τη Ρωσία», αναφέρουν οι New York Times.
Εάν ενθαρρυνθούν τα χτυπήματα, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει «αυστηρούς περιορισμούς» από τις ΗΠΑ, οι οποίοι μπορεί να σχετίζονται με την επιλογή στόχων και τον τρόπο με τον οποίο ακριβώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αμερικανικά όπλα.
Νωρίτερα, η εφημερίδα Politico, επικαλούμενη πηγή, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Biden συζητά το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.
O Πρόεδρος των ΗΠΑ και η ομάδα του «ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ικανότητα του Κιέβου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις, ειδικά την τελευταία επίθεση» στην περιοχή του Kharkiv.
Στις 29 Μαίου 2024 ο υπουργός Εξωτερικών Blinken δήλωσε ότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν χτυπήματα εκτός Ουκρανίας, αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για την αυτοάμυνα.
Ο Blinken πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία έχει τους απαραίτητους πόρους για να το κάνει αυτό.
Ωστόσο ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν χτυπήματα από δυτικά όπλα στη Ρωσία.

Politico: Ο Γερμανός Scholz υποστηρίζει τη χρήση δυτικών όπλων για χτυπήματα στην Ρωσία, από τον Ουκρανικό στρατό

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είναι υπέρ του να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που μεταφέρθηκαν από τη Δύση για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, γράφει το Politico, επικαλούμενο πηγή.
«Ένα άτομο που γνωρίζει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης είπε επίσης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Scholz τάσσεται υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας», αναφέρει το Politico.
Όπως είπε ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να απαντήσει εάν η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει πλήγματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποτελεί μέρος εμπιστευτικών συμφωνιών μεταξύ χωρών εταίρων.
Νωρίτερα ο Scholz, σε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, εμμέσως συναίνεσε στην αναφορά ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να χτυπάει ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.
Μάλιστα ο Olaf Scholz απάντησε ότι το Κίεβο «έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Την Τρίτη, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν τη δυνατότητα άρσης των περιορισμών ώστε η Ουκρανία να χτυπάει ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Sergey Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Ρωσία θα εξετάσει τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία ως σήμα στην πυρηνική σφαίρα – Μέτρα πυρηνικής αποτροπής

Η Ρωσία θα θεωρήσει την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ως εσκεμμένο μήνυμα του ΝΑΤΟ στην πυρηνική σφαίρα, ενώ αυτά τα αεροσκάφη θα καταστραφούν με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλα όπλα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εμφάνισή τους δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης με οποιονδήποτε τρόπο, δήλωσε ο Sergey Lavrov υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο RIA Novosti
«Τα μαχητικά F-16 αποτελούν εδώ και καιρό το κύριο μέσο παράδοσης στο πλαίσιο των λεγόμενων κοινών πυρηνικών αποστολών του ΝΑΤΟ, επομένως, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε την προμήθεια αυτών των συστημάτων στο καθεστώς του Κιέβου ως μια σκόπιμη ενέργεια από το ΝΑΤΟ στην πυρηνική σφαίρα
Προσπαθούν να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμα κυριολεκτικά για όλα», είπε ο Sergey Lavrov.
«Αυτά τα αεροσκάφη θα καταστραφούν, όπως και άλλοι τύποι όπλων που προμηθεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο Sergey Lavrov.
Επιπλέον, ο Ρώσος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και στην Ασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας με μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα θα φέρουν κάποιο νόημα στη Δύση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν προηγουμένως στους συμμάχους τους να μεταφέρουν αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και οι ίδιες συμμετέχουν στην εκπαίδευση.
Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται στην Αριζόνα.
Τον Απρίλιο 2024, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είπε ότι 12 Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονταν στην Αριζόνα .
Η Ολλανδία και η Δανία ήταν οι πρώτες που συμφώνησαν να δώσουν F-16 στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη από τρίτες χώρες μόλις οι πιλότοι της ολοκληρώσουν την εκπαίδευση.
Ο επικεφαλής του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, Kaisa Ollongren, δήλωσε ότι τα πρώτα μαχητικά σχεδιάζεται να μεταφερθούν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στα μέσα του 2024.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Adja Lyabib, με τη σειρά του, ανακοίνωσε την παράδοση 30 F-16 στο Κίεβο έως το 2028, ενώ το πρώτο αεροσκάφος θα πρέπει επίσης να φτάσει μέσα στο 2024.

Sergey Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Κίνα θα μπορούσε να διοργανώσει ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Την θέση πως η Κίνα θα μπορούσε να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία να συμμετάσχουν η Ρωσία και η Ουκρανία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
«Συμμεριζόμαστε τη θέση της Κίνας ότι αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και να προστατευθούν τα νομικά συμφέροντα όλων των πλευρών, με τις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν να βασίζονται στην αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας.
Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω και πάλι ότι αυτό απαιτεί να γίνει σεβαστή η πραγματικότητα επί του πεδίου, η οποία αντικατοπτρίζει τη βούληση των ανθρώπων που ζουν εκεί» υπογράμμισε ο Lavrov, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με την προϋπόθεση το Κίεβο και η Δύση να αναγνωρίσουν τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία, προτάσεις τις οποίες ωστόσο έχει απορρίψει το Κίεβο.

Meloni (Ιταλία): Αντί να χτυπήσουμε τη Ρωσία, ας ενισχύσουμε την άμυνα της Ουκρανία

Το αυτονόητο διατύπωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, η οποία υποστήριξε πως αντί το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, το καλύτερο θα ήταν να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Meloni, δεν υπάρχει ανάγκη να πληγεί η Ρωσία, εάν παρασχεθούν αποτελεσματικά αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.
«Η πρόταση για επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων προέκυψε όταν άρχισε η συζήτηση για το εάν ήταν απαραίτητο να χτυπηθούν οι ζώνες από τις οποίες η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία.
Νομίζω ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Είναι καλύτερο να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας με την παροχή αποτελεσματικών συστημάτων αεράμυνας, κάτι που η Ιταλία έχει ήδη κάνει με τη μεταφορά του Samp-T, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης», επισήμανε η Meloni.
Η Ιταλία έχει διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες της στην Ουκρανία ούτε να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της δίνει, εκτός της ουκρανικής επικράτειας.

Alessandro Orsini (Ιταλός πολιτικός επιστήμονας): Η Ρωσία θα έχει νόμιμο δικαίωμα να χτυπήσει σε έδαφος του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία, μετά από δήλωση του Γενικού Γραμματέα Jens Stoltenberg, έχει το δικαίωμα να χτυπήσει το έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ όπου βρίσκονται όπλα για την Ουκρανία, δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός επιστήμονας Alessandro Orsini σε άρθρο του για το IL Fatto Quotidiano.
«Εάν ο Zelensky έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στα μετόπισθεν σε ρωσικό έδαφος, όπως προτείνει ο Jens Stoltenberg, τότε και ο Ρώσος Πρόεδρος Putin θα έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στα μετόπισθεν της Ουκρανίας π.χ. στο πολωνικό έδαφος», είπε ο Alessandro Orsini
Υπενθύμισε ότι τα όπλα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στη ζώνη ειδικής επιχείρησης προέρχονται από τη Ρωσία – και τα όπλα που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εναντίον των Ρώσων προέρχονται από γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα, ο Jens Stoltenberg είπε ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα», συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε «στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος».
Είπε επίσης ότι «κάποιοι σύμμαχοι» έχουν άρει τους αντίστοιχους περιορισμούς στα χτυπήματα.
Ήρθε η ώρα να αρθούν άλλοι περιορισμοί, τόνισε ο Jens Stoltenberg.
Ο Ρώσος ηγέτης Putin, σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν.
Όπως υπενθύμισε ο Putin, οι χώρες της συμμαχίας στην Ευρώπη είναι, κατά κανόνα, οντότητες με μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό και είναι εύκολοι στόχοι.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Οι Ουκρανοί μπορούν να χτυπήσουν τη Ρωσία – Είναι δικαίωμα τους…

Η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, αναφέροντας πως κάποια κράτη δεν έχουν θέσει ποτέ τέτοιου είδους περιορισμούς στο Κίεβο.
«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα κατοχυρώνεται στη Χάρτα του ΟΗΕ», είπε ο Stoltenberg μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia.
«Ορισμένοι σύμμαχοι δεν εισήγαγαν ποτέ περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ήδη.
Το Κίεβο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και εμείς έχουμε το δικαίωμα να το βοηθήσουμε να πραγματοποιήσει αυτό το δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία» είπε ο Stoltenberg.
Σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, Josep Borrell υποστήριξε ότι μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, μέχρι στιγμής μόνο μία ή δύο χώρες είναι έτοιμες να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος.

Le Pen (Γαλλία): O Macron θέλει να σύρει τη Γαλλία σε πόλεμο με τη Ρωσία

Πυρά στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron ότι θέλει να σύρει τη Γαλλία σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία εξαπέλυσε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Marine Le Pen αναφερόμενος στην πρόθεση του Γάλλου προέδρου να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος καθώς και να σταλούν στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος.
Κατά τη Le Pen, «αυτό θα ήταν ένα επιπλέον βήμα εμπλοκής σ’ αυτή τη σύγκρουση, το οποίο «θα δημιουργούσε τρομερό κίνδυνο για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας και για την ακεραιότητα του εδάφους μας».
Η Le Pen μιλώντας στο franceinfo είπε ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από «μηχανικές εισόδου σε παγκόσμιο πόλεμο».
«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Γερμανία, είμαι αντίθετη στο να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της έχουμε παράσχει» τόνισε η Le Pen, αναφέροντας πως υποστηρίζει «την παράδοση αμυντικών όπλων στην Ουκρανία».
Όπως είπε, ο Macron «προφανώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει» ότι το Παρίσι «θα στείλει γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό» στην Ουκρανία, στην προκειμένη περίπτωση «εκπαιδευτές» και «σε μεγάλους αριθμούς».
«Είναι άλλο ένα επιπλέον βήμα που είναι ανησυχητικό, καθώς, πρέπει να προσφέρουμε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο χωρίς να στείλουμε στρατεύματα» επισήμανε η Le Pen, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη» στη ρωσοουκρανική σύγκρουση» και ότι «ο μόνος τρόπος για να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση αυτή είναι να γίνει διαπραγμάτευση και η Ουκρανία να μπορέσει να προσέλθει σ’ αυτή με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις».
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του από το Βερολίνο, ο Macron υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κατά του ουκρανικού εδάφους.

Mykhaylo Podolyak (Γραφείο Zelensky): Οι Ρώσοι έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα σε πυροβολικό και πυραύλους

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του ουκρανικού προέδρου Mykhaylo Podolyak δήλωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται από τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να φτάνει στην πρώτη γραμμή, αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες για να φτάσει η σταδιακή αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται από τις ΗΠΑ σε κρίσιμους όγκους.
Ο Podolyak είπε στο Bloomberg σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επί του παρόντος το «απόλυτο πλεονέκτημα» σε οβίδες και πυραύλους και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να προσπαθούν να προχωρήσουν κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Ο Podolyak προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να αναγκάσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της να παγώσουν την τρέχουσα πρώτη γραμμή δίνοντας χρόνο στον ρωσικό στρατό να ανασυγκροτηθεί και να προετοιμαστεί για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala δήλωσε στις 28 Μαΐου ότι τα πρώτα «δεκάδες χιλιάδες» πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών που προέρχονται από την πρωτοβουλία της Τσεχίας για την Ουκρανία θα φτάσουν στην Ουκρανία εντός «ημέρων».

Οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας – Χτύπησαν στρατιωτικούς στο Lviv

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια μεσαίου μεγέθους επίθεση κατά της Ουκρανίας τη νύχτα της 29ης Μαΐου, προκαλώντας μερική ζημιά στην ενεργειακή υποδομή στην περιφέρεια Rivne.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 14 drones Shahed-136/131 από το Primorsko-Akhtarsk, το Krasnodar Krai, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 13 Shaheds πάνω από τις περιφέρειες Mykolaiv, Kirovohrad και Rivne.
Οι Ουκρανοί είναι αναξιόπιστοι στις αναφορές κατάρριψης… όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Rivne Oleksandr Koval ανέφερε ότι η πτώση συντριμμιών από drone κατέστρεψε την ενεργειακή υποδομή στην περιφέρεια Rivne….
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα με βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού χώρου εκπαίδευσης στο Yaroviv της περιφέρειας Lviv.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι οι παραδόσεις F-16 είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίηση

Η θέση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Ουκρανία είναι μια «πολιτική ενέργεια», σκοπός της οποίας είναι να καταστήσει σαφές στο ΝΑΤΟ ότι τέτοιες παραδόσεις αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την αποσταθεροποίηση της κατάστασης, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματικός πληροφοριών και στρατιωτικός αναλυτής Scott Ritter.
«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα είδος «πολιτικής δράσης», σκοπός της οποίας είναι να προσελκύσει την προσοχή του ΝΑΤΟ ότι αυτό που κάνουν είναι προκλητικό, δυνητικά αποσταθεροποιητικό, αλλά νομίζω ότι και οι Ρώσοι καταλαβαίνουν ότι τα μαχητικά F-16 κατευθύνονται προς την Ουκρανία, δεν είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, έχουν διαφορετική τροποποίηση και ότι δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από αυτά τα αεροσκάφη», είπε ο Scott Ritter

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Η Ουκρανία σχηματίζει μονάδες από αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου, πάνε στο μέτωπο

Η ουκρανική ηγεσία αρχίζει να σχηματίζει μονάδες κρούσης από πολύτιμους αξιωματικούς προσωπικού του Γενικού Επιτελείου που έχουν μυστικές πληροφορίες, δήλωσε ο απόστρατος Στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
«Το να στέλνεις το 60% του Γενικού Επιτελείου στα χαρακώματα είναι απλώς ένας ακόμη λαϊκισμός, αιχμαλωτίζεται το επίπεδο ευαισθητοποίησης και γνώσης των αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου και στέλνονται κατευθείαν στο πρώτο όρυγμα»
Όπως σημείωσε ο Sergei Krivonos, εάν αιχμαλωτιστούν τέτοιο πολύτιμο προσωπικό μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες από την άποψη της κρατικής ασφάλειας.
Κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητο να μειωθεί το προσωπικό του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας και των υπαλλήλων του υπουργείου και να σταλούν στο μέτωπο, αντί να θυσιαστούν βασικά στρατιωτικά στελέχη του Γενικού Επιτελείου.
Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε μείωση του αριθμού κατά 60% του στρατιωτικού προσωπικού.

Korotchenko (Ρώσος αναλυτής): Η Δύση δεν θα αφήσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί, ακόμα και εάν το Κίεβο το θέλει

Η Δύση, ακόμα και εάν το Κίεβο το θελήσει, δεν πρόκειται να αφήσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία υποστηρίζει ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Igor Korotchenko.
Σύμφωνα με τον Korotchenko, τα δυτικά κράτη δεν θα δώσουν την ευκαιρία στο Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.
«Όσον αφορά την επιθυμία για πραγματική διαπραγμάτευση από την πλευρά της Ουκρανίας, αυτή τη στιγμή δεν βλέπω μια τέτοια πιθανότητα.
Η Ουκρανία βρίσκεται υπό τη στενή επιρροή των κρατών της Δύσης.
Οι πολιτικές ελίτ της Ουκρανίας στοχεύουν επί του παρόντος στη συνέχιση της ένοπλης σύγκρουσης.
Η Δύση δεν θα μας δώσει μια τέτοια ευκαιρία σε αυτό το στάδιο.
Κανείς δεν θα μας προσφέρει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» υποστήριξε ο Ρώσος αναλυτής.

Washington Post: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για επιθέσεις σε ρωσικά συστήματα προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις προσπάθειες του Κιέβου να χτυπήσει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για επίθεση με πυραύλους σε ρωσικό έδαφος λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης της κατάστασης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε θέσεις έγκαιρης προειδοποίησης ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων».
Σύμφωνα με την πηγή, η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τη στρατηγική σταθερότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας τη στιγμή που η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαπολύσουν επιθέσεις με αμερικανικά όπλα βαθιά στο ρωσικό έδαφος
«Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν εμπλέκονται στην υποστήριξη της Ρωσίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας, αλλά είναι ευαίσθητα μέρη, αφού η Ρωσία μπορεί να το θεωρήσει επίθεση στον στρατηγικό αποτρεπτικό παράγοντα, που θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διατηρήσει ένα πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Responsible Statecraft: Η σύγκρουση στην Ουκρανία κατέρριψε τον μύθο της ανωτερότητας των αμερικανικών όπλων

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, κατά την οποία οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έμαθαν γρήγορα να αντιμετωπίζουν πολύπλοκα και ακριβά δυτικά όπλα, κατέρριψε τον μύθο της ανωτερότητας του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, γράφει η ηλεκτρονική έκδοση Responsible Statecraft.
«Οι κριτικοί έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η εμμονή μας με τα τεχνολογικά πολύπλοκα όπλα παράγει αναπόφευκτα αναξιόπιστα συστήματα, ο αριθμός των οποίων περιορίζεται επίσης από προβλέψιμα υψηλό κόστος
Ωστόσο, οι αδιάκοπες δοκιμές μάχης στη σύγκρουση στην Ουκρανία απέδειξαν ότι οι επικριτές έχουν απόλυτο δίκιο»,.
Το Responsible Statecraft απαρίθμησε όπλα τα οποία είχαν μεγάλες ελπίδες, αλλά δεν δικαιώθηκαν.
Σε αυτά περιλαμβάνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade, άρματα μάχης M-1 Abrams, συστήματα αεράμυνας Patriot, οβίδες M777, κατευθυνόμενες οβίδες πυροβολικού Excalibur 155 mm, HIMARS MLRS, βόμβες καθοδηγούμενες με GPS και drones Skydio AI.
Νωρίτερα, δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ουκρανία σταμάτησε να χρησιμοποιεί αμερικανικά άρματα μάχης Abrams λόγω της δραστηριότητας ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γεγονός που τα έκανε πολύ ευάλωτα στο πεδίο της μάχης – 6 από τα 31 άρματα μάχης έχουν ήδη καταστραφεί από τους Ρώσους.

Glenn Greenwald (Δημοσιογράφος ΗΠΑ): Είναι αηδιαστικό όταν οι ΗΠΑ απαιτούν από το Κίεβο να μειώσει την ηλικία στρατολόγησης

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Glenn Greenwald χαρακτήρισε εξωφρενική την έκκληση για μείωση της ηλικίας στρατολόγησης στην Ουκρανία, που έκανε ο αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham.
«Είναι απολύτως αηδιαστικό όταν οι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον στέλνουν νέους ανθρώπους να πεθάνουν στον πόλεμο, ώστε η Δύση να μην αισθάνεται ταπεινωμένη και ηττημένη», είπε ο δημοσιογράφος.
Ο Glenn Greenwald κατηγόρησε τον Lindsey Graham για πλήρη παρανόηση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Βρήκε αυτό το γεγονός ιδιαίτερα εξωφρενικό, καθώς ο γερουσιαστής υποστηρίζει ενεργά τη συνέχιση της ουκρανικής σύγκρουσης.

Ο τίτλος ενός άρθρου της Telegraph σχετικά με τις ζοφερές προοπτικές της Ουκρανίας έχει ξαναγραφτεί πολλές φορές

Ο τίτλος ενός άρθρου της Βρετανίδας δημοσιογράφου και αρθρογράφου της Telegraph Lisa Hazeldine για την Ουκρανία, στο οποίο αποτίμησε απαισιόδοξα τις προοπτικές του Κιέβου στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, άλλαξε αρκετές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αρχειοθέτησης του ιστότοπου, ο αρχικός τίτλος του άρθρου της Hazeldine ήταν: «Η Ουκρανία γνωρίζει πλέον ότι έχει μόνο μήνες για να επιβιώσει».
Στη συνέχεια, ο τίτλος του άρθρου άλλαξε σε: «Η Ουκρανία ξέρει ότι τελείωσε».
Ωστόσο, αργότερα ο τίτλος άλλαξε ξανά: «Χωρίς δυτικά όπλα, η Ουκρανία μπορεί να έχει μόνο λίγους μήνες».
Το άρθρο αυτή τη στιγμή τιτλοφορείται με αυτήν την επιλογή.
Όπως αναφέρει η Telegraph, ο Zelensky γνωρίζει ότι η Ουκρανία «δεν έχει πολύ χρόνο» για να μπορέσει να αντισταθεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία, πιθανώς έχει «μόνο λίγους μήνες».

πηγή

»»»»»»  ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ  ««««««Report