in ,

«Φόνισσα»: Κινηματογραφική μεταφορά για το μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη – Δείτε το trailer

Το διαχρονικό και σημαντικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Φόνισσα», μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα και σενάριο της Κατερίνας Μπέη. 

Η κλασική ιστορία της Χαδούλας, με φόντο μια τοποθεσία του προηγούμενου αιώνα, μεταφέρεται στο παρόν επιχειρώντας να φέρει στο φως, αλλά και να γιατρέψει, το διαγενεαλογικό τραύμα που διέπει την ελληνική κοινωνία.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Νάθενα αποτελεί μια κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην τραγική ηρωίδα, τη «Φόνισσα». Πρωταγωνίστριες είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Μαρία Πρωτόπαππα. Οι δυο τους πλαισιώνονται από τους Ελενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Παπανδρέου, Χρήστο Στέργιογλου, Στάθη Σταμουλακάτο και Δημήτρη Ημελλο.

Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2023, από την Tanweer. Το teaser τρέιλερ και η αφίσα μόλις κυκλοφόρησαν.

Πλοκή μυθιστορήματος

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Φραγκογιαννού, μια ηλικιωμένη χήρα, που έζησε βασανισμένη ζωή σαν παιδί, ως σύζυγος, ως μήτηρ και ως τήθη(γιαγιά), μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή για μια γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και πίστευε ότι η γέννηση ενός κοριτσιού δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά δυστυχία, όχι μόνο στο ίδιο το παιδί, αλλά και στην οικογένειά του, ιδίως εάν είναι φτωχή.

Ένα βράδυ καθώς ξενυχτάει στην κούνια της άρρωστης νεογέννητης εγγονής της, περνούν από το μυαλό της όλες οι δύσκολες στιγμές της ζωής που έζησε. Το μυαλό της θολώνει και σκοτώνει το βρέφος προκαλώντας του ασφυξία, ενώ ο θάνατος θεωρείται από τον γιατρό φυσιολογικός. Αν και αρχικά νιώθει τύψεις, κατά βάθος δεν μετανιώνει για την πράξη της. Αντίθετα, τής γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμο απαλλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια.

Τα επόμενα εγκλήματά της έχουν ως θύματα τρία μικρά αθώα κοριτσάκια, χωρίς πλέον καθόλου τύψεις, αλλά και χωρίς να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει το κακό που έχει κάνει. Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να τη συλλάβει, με αφορμή όμως ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Ένα κοριτσάκι πνίγηκε μέσα σε ένα πηγάδι και κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το παιδί, η ίδια ποτέ δεν το έσπρωξε.

Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους χωροφύλακες, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να καταφύγει στο ερμητήριο ενός ασκητή και να του εξομολογηθεί τα αμαρτήματά της. Την στιγμή όμως που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα στενό πέρασμα, η παλίρροια την προλαβαίνει και η γερόντισσα πεθαίνει, ανάμεσα στην ανθρώπινη και τη θεία δίκη.

Πηγή: simeiakairwn

Report