in

Καλοκαίρι: 10 πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον

Καλοκαίρι: 10 πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον

Το καλοκαίρι προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους ασθενείς, αλλά κρύβει και κινδύνους. Ένας ειδικός στη νόσο εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν για να περάσουν καλό καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι έχει πολλά να προσφέρει στους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον, καθώς προσφέρεται για αυξημένη κίνηση η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πορεία της στους περισσότερους από αυτούς.

Ο νευρολόγος δρ Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας,  εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς για να απολαύσουν με ασφάλεια το καλοκαίρι, αποκομίζοντας τα περισσότερα δυνατά οφέλη.

  • Να βγαίνετε από το σπίτι δύο φορές την ημέρα για να κάνετε έναν περίπατο, να κολυμπήσετε και να έρθετε σε επαφή με κόσμο. Να βγαίνετε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, για να προφυλαχθείτε από τη ζέστη.
  • Να κολυμπάτε ή να περπατάτε επί τουλάχιστον 35 λεπτά το πρωί και άλλα 35 το απόγευμα. Αν έχετε ακόμα καλή  φυσική κατάσταση, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα είδη άσκησης (π.χ. άθληση σε υπαίθριο γυμναστήριο του δήμου σας)
  • Μην αμελείτε τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, όπως τη χρήση μάσκας και τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Δώστε έμφαση σε σαλάτες λαχανικών και σε φρούτα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις οποίες χρειάζεστε.
  •  Να παίρνετε με συνέπεια τη φαρμακευτική αγωγή σας, για να διατηρείτε ρυθμισμένη τη νόσο Πάρκινσον. Αν χρησιμοποιείτε φάρμακα στη μορφή αυτοκόλλητων επιθεμάτων που τοποθετούνται στο δέρμα, να τα τοποθετείτε σε σημεία του δέρματος που καλύπτονται συνεχώς από τα ρούχα σας.

Εκτός σπιτιού

  • Μην κολυμπάτε ποτέ όταν είστε κουρασμένοι, ούτε μόνοι, ούτε σε παραλία ή πισίνα χωρίς ναυαγοσώστη. Να μένετε επίσης στα ρηχά και να στηρίζεστε σε δύο «μακαρόνια επίπλευσης» (pool noodle). Τοποθετήστε από ένα σε κάθε σας μασχάλη.
  • Να πίνετε άφθονα υγρά, διότι η νόσος Πάρκινσον διαταράσσει τους φυσικούς μηχανισμούς ελέγχου της εφίδρωσης και της ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί να ιδρώνετε περισσότερο από το φυσιολογικό.
  • Προσέξτε τις παραισθήσεις. Αν ξαφνικά αρχίσετε να παραμιλάτε, αυτό είναι ύποπτη ένδειξη για αφυδάτωση. Αντίστοιχα, αν επιδεινωθούν τα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζετε, μπορεί να έχει διαταραχθεί το σύστημα ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας σας. Και στις δύο περιπτώσεις, συμβουλευθείτε αμέσως το νευρολόγο σας.
  • Προσέξτε την πίεσή σας. Τα φάρμακα που χορηγούνται για τη νόσο Πάρκινσον μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, με συνέπεια ζάλη και απώλεια αισθήσεων. Αν έχετε νόσο Πάρκινσον και ταυτοχρόνως υπέρταση, για την οποία παίρνετε αντιυπερτσικά φάρμακα, μιλήστε με τον καρδιολόγο σας. Ίσως σας προτείνει τροποποίηση της αγωγής ή άλλα μέτρα.
  • Προστατεύστε το δέρμα σας. Να βγαίνετε εκτός σπιτιού μόνο μετά την εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF), διότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα.

Πηγή: iatropedia

Report