Πολωνία: Έφτιαξε πλαστό διαβατήριο μέσω του ChatGPT και πέρασε όλους τους ελέγχους! -«Μου πήρε μόνο 5 λεπτά»
Ο Πολωνός ερευνητής, Borys Musielak, γνωστοποίησε πως δημιούργησε πλαστό διαβατήριο μέσα σε πέντε λεπτά με τη βοήθεια του ChatGPT και κατάφερε να περάσει με επιτυχία από όλους τους βασικούς ελέγχους ασφαλείας που χρησιμοποιούν μεγάλες πλατφόρμες.
Ο ίδιος παρουσίασε το πείραμα στο Χ (Twitter), αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Μπορείτε πλέον να δημιουργήσετε πλαστά διαβατήρια με το GPT-4o. Μου πήρε 5 λεπτά για να δημιουργήσω ένα αντίγραφο του δικού μου διαβατηρίου που τα περισσότερα αυτοματοποιημένα συστήματα KYC πιθανότατα θα αποδέχονταν χωρίς να αναβοσβήσουν».
You can now generate fake passports with GPT-4o.
It took me 5 minutes to create a replica of my own passport that most automated KYC systems would likely accept without blinking.
The implications are obvious –any verification flow relying on images as “proof” is now officially… pic.twitter.com/SNnH8zYMGq
— Borys Musielak @ Warsaw (@michuk) April 1, 2025
Σύμφωνα με τον Musielak, οι τρέχουσες μέθοδοι ταυτοποίησης που βασίζονται αποκλειστικά σε φωτογραφίες ή selfies είναι πλέον παρωχημένες, όπως αναφέρει και δημοσίευμα των Times of India. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) μπορεί να δημιουργήσει άκρως ρεαλιστικά έγγραφα, ικανά να ξεγελάσουν ακόμη και εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα επαλήθευσης.
Σε αντίθεση με τα παλιά εργαλεία επεξεργασίας, όπως το Photoshop, το ChatGPT-4o και παρόμοια εργαλεία δημιουργούν απομιμήσεις πιο γρήγορα, πιο πειστικά και με λιγότερο τεχνικό κόπο. Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή ψεύτικων εγγράφων γίνεται πλέον παιχνιδάκι για οποιονδήποτε έχει βασικές γνώσεις πάνω στην AI.
Όπως αναφέρει το Tech News, η επίδειξη αυτή αποκαλύπτει ένα νέο επίπεδο κινδύνου: μαζική κλοπή ταυτότητας, απάτες με πιστωτικές αιτήσεις και δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών, όλα σε βιομηχανική κλίμακα. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο έγγραφο κατάφερε να παρακάμψει τις δικλείδες ασφαλείας πλατφορμών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας δείχνει πόσο ευάλωτο είναι το σημερινό σύστημα.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, το ChatGPT άρχισε να απορρίπτει αντίστοιχα αιτήματα για δημιουργία πλαστών εγγράφων, επικαλούμενο τις πολιτικές ασφαλείας του. Όμως, για τον Musielak, αυτή δεν είναι λύση.
«Η μόνη βιώσιμη πορεία είναι οι ψηφιακά επαληθευμένες ταυτότητες», τόνισε. Πρότεινε τη μετάβαση σε συστήματα όπως τα eID wallets που υποχρεωτικά εφαρμόζονται από την Ε.Ε. και βασίζονται σε υλική επαλήθευση μέσω NFC και chip — και όχι απλώς σε φωτογραφίες.
Το περιστατικό του Musielak δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί καμπανάκι για το μέλλον της ψηφιακής ασφάλειας.
»»»»»» ΤΟ ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ««««««